Gerookt varkenshaasje

Wat is lekkerder dan een mals varkenshaasje? Misschien wel een gerookt varkenshaasje. Bij Barbecook zijn we alvast fan! Klaar om je grenzen te verleggen? 

Smoked pork tenderloin

Gerookt varkenshaasje

Veel mensen denken dat varkensvlees vet vlees is, maar wij verzekeren jou: niets is minder waar. Belgisch varkensvlees is van zeer goede kwaliteit en bovendien lekker sappig. Het varkenshaasje is één van de populairste stukjes varkensvlees. Het is een lange spier afkomstig van de binnenzijde van de rug van het varken. Het vlees van een varkenshaasje is heel mager en bevat bovendien weinig calorieën. Positief is trouwens dat het heel wat eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. 

Bereiding van een gerookt varkenshaasje in de rookoven 

Voor de bereiding van het varkenshaasje maken we gebruik van de warme rooktechniek in onze Oskar. We kozen voor de rookchips met appelsmaak, aangezien deze perfect combineren met het varkenshaasje. Het is belangrijk om de rookchips vooraf een tweetal uur te laten weken in water. Laat ze daarna uitlekken.

Met behulp van de Barbecook houtskoolstarter maken we de Oskar aan. Wanneer je ziet dat de kolen een mooi grijs laagje krijgen, wikkel je de rookchips in wat aluminiumfolie, prik je er enkele gaatjes in en leg je het op de kolen. Hang vervolgens het varkenshaasje aan één van de stevige ophanghaken en start het roken. Let er wel op dat de temperatuur van de Oskar niet boven de 110 °C gaat. Dit kan je gemakkelijk in de gaten houden dankzij de ingebouwde thermometer. Reken op een uurtje roken.

Om het varkenshaasje lekker te grillen maken we in dit recept gebruik van de Loewy houtskoolbarbecue. Door middel van het QuickStart® systeem maak je de barbecue aan in 15 minuten. Wanneer het varkenshaasje voldoende rooksmaak heeft, leg je het varkenshaasje centraal op je rooster van de Loewy. Gaar tot een kerntemperatuur van 65 °C voor een mooi rosé varkenshaasje. De temperatuur kan je gemakkelijk nagaan met de digitale thermometer.

Laat het varkenshaasje even rusten en snij het daarna in plakjes. Kruid af met peper en grof zeezout. Succes!

Wist-je-datjes over roken

Hou je van gerechten met een authentieke smaak vol karakter? Dan is roken ongetwijfeld iets voor jou. Roken was vroeger een methode om voedsel langer te bewaren. Nu wordt het vooral gebruikt om extra smaken toe te voegen aan je favoriete bereidingen. Het wordt gezien als één van de zuiverste en gezondste manieren om voedsel te bereiden, aangezien er geen olie of boter voor nodig is. Vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, groenten, kazen,… in principe kan je alles wat je op de barbecue legt, ook klaarmaken in de rookoven. Op basis van welke rookchips, hout chunks of rookmot je gebruikt, voeg je een specifieke smaak toe aan jouw favoriete gerechten.

Barbecook biedt rookchipshout chunks en rookmot in alle geuren en kleuren aan. Hou je van mild en kruidig? Kies dan voor de olijf rookchips. Deze zijn ideaal bij gevogelte. Hou je eerder van een pittige citrussmaak? Dan zijn de citroen rookchips misschien wel iets voor jou? Deze zijn perfect combineerbaar met zeevruchten. Verkies je toch een subtiele rooksmaak? Ga dan voor de els hout.

Wat veel mensen niet weten, is dat je zowel warm als koud kan roken. Het grote verschil zit hem in de temperatuur. Warm roken gebeurt bij een temperatuur tussen 50 en 75 °C. Door je rookoven te vullen met in water geweekte rookchips of hout chunks, krijgt je bereiding een rooksmaak en wordt hij gaar. Bij koud roken wordt je bereiding enkel gerookt, en dus niet gegaard. Dit gebeurt op een temperatuur tussen de 20 en 25 °C. Opgelet, bij het koud roken van vis, vlees of gevogelte, dien je dit vooraf zeker te pekelen.