Plancha grill

Het Spaanse zonnetje op je bord toveren? Het kan! Maak kennis met de plancha, een ultrahandig grilltoestel waarmee je talloze bereidingen uit je mouw schudt: van pasta vongole tot een sappig stuk vlees of wat dacht je van pancakes? Het kan allemaal! Grillen op de plancha is een bakwijze die is overgewaaid uit het Zuiderse Spanje en het wint steeds meer aan populariteit!

Wat is een plancha en hoe werkt het juist?

Wanneer je je voeten onder tafel schuift in een Spaans restaurant vind je ongetwijfeld een gerecht à la plancha terug op de kaart. Letterlijk vertaald betekent dit: een gerecht gebakken op de plaat. De plancha bestaat immers uit een brede, platte bakplaat uit aluminium, chroom, staal of gietijzer. Deze bakplaat wordt met behulp van krachtige elektrische weerstand of gasbranders opgewarmd. De plancha kan heel hoge temperaturen aannemen om zo ingrediënten toe te schroeien. Dankzij de regelbare temperatuurknoppen kan je er echter ook voor kiezen je bereiding op lagere temperaturen te bakken. De werkelijke baktijd hangt af van meerdere factoren zoals de buitentemperatuur, wind en natuurlijk je eigen smaak. Ervaring leert je deze tijd in te schatten.  


Wat zijn de voordelen van een plancha?

De voordelen van de plancha zijn eindeloos! Allereerst is dit type toestel in 1-2-3 opgewarmd, een draai aan de regelknoppen en klaar. Vervolgens is een heel klein beetje vetstof reeds voldoende om je bereiding klaar te maken, een pluspunt voor wie het graag gezond houdt. Hoe warmer de plaat van je plancha, hoe kleiner de kans dat het voedsel zal blijven kleven. Bovendien zorgen de hoge temperaturen voor het behoud van de pure smaak van je ingrediënten. Schep je bereidingen van je toestel met behulp van de plancha spatel, deze is extra mild voor de delicate bakplaat. De plancha is over het algemeen te verkrijgen als tafelmodel, maar wordt ook vaak verkocht met bijhorend onderstel, ultrahandig voor wie een kleine stadstuin of balkon heeft!


Hoe reinig je jouw plancha?

Het reinigen van een plancha is een fluitje van een cent! Agressieve reinigingsmiddelen zijn absoluut uit den boze. Door simpelweg wat water op de hete bakplaat van de plancha te gieten komt het vuil gemakkelijk los. Gebruik vervolgens een zachte spons of doekje om de vuilresten weg te vegen wanneer het toestel is afgekoeld. Droog de plaat grondig af alvorens je de plancha opbergt. 


Welke plancha's biedt Barbecook aan?

Ook Barbecook heeft de plancha-trend feilloos opgepikt. Het merk heeft een fantastische plancha in z'n aanbod: Victor. Ideaal voor wie houdt van zuiders koken!


Victor

Victor ziet er strak en aantrekkelijk uit en beschikt over een thermicore planchaplaat afgewerkt met non-stick coating. Deze plancha warmt zeer snel op en garandeert bovendien een minimaal verbruik! Dankzij de twee krachtige hoofdbranders kan je rekenen op een heerlijk eindresultaat. Deze plancha is los te verkrijgen of kan met bijhorende trolley worden aangekocht! 

We hebben gemerkt dat je onze website bezoekt vanuit een ander land. Wilt je je huidige taal wijzigen?