BBQ smoker

Houd je van gerechten met een authentieke smaak vol karakter? Dan is roken ongetwijfeld iets voor jou! Echte fans kunnen er dan ook voor kiezen een rookoven aan te schaffen. Een rookoven is een toestel die geschikt is voor het roken van diverse ingrediënten. Vroeger was roken een belangrijke conserveringsmethode en was de toegevoegde smaak slechts bijzaak. Vandaag is het omgekeerd, een rookoven wordt vooral gebruikt om bereidingen van een extra heerlijke rooksmaak te voorzien!  

Roken, hoe werkt het juist?

Ken je niets af van roken? Geen probleem, we geven je met plezier een lesje roken voor beginners! Allereerst is het belangrijk je ingrediënten te pekelen voor je ze in je rookoven steekt, volg hiervoor de aanwijzingen in je recept. Wat velen niet weten, is dat je zowel warm als koud kan roken. Het grote verschil zit ’m – logisch – in de temperatuur. De temperatuur bij warm roken mag de limiet van 70 à 75 °C niet overschrijden. Door je rookoven te vullen met in water geweekte rookchips of hout chunks, krijgt je bereiding een rooksmaak en wordt hij gaar. Bij koud roken daarentegen, wordt je bereiding enkel gerookt, maar niet gegaard. Dit gebeurt op een lage temperatuur, tussen 20 en 25 °C. Door ingrediënten op koude temperatuur te roken, ga je vocht onttrekken aan het rauwe product en zo de bacteriële groei afremmen. Dit zorgt voor een langere bewaringstijd. Bij deze methode gebruik je Barbecook’s generator voor koud roken die je vult met rookmot en laat smeulen met een theelichtje binnenin je rookoven. Je blaast de vlam zachtjes uit zodra de mot begint te verkleuren. De rook zou dun en blauwachtig van kleur moeten zijn. Volg daarna de tijden die opgegeven staan in je recept en probeer je bereiding niet vroeger uit de rookoven te halen dan is aangegeven. Geduld is een mooie deugd!


Welke rookovens biedt Barbecook aan?

Maak kennis met de twee soorten rookovens van Barbecook: de Oskar, een stevig model met tal van mogelijkheden, en de Otto, een kleinere elektrische rookoven die zeker en vast ook z’n mannetje kan staan!


Oskar

De Oskar kan zowel worden gebruikt als rookoven en barbecue. Een regelbare luchttoevoer, robuuste roosters en ophanghaken zijn het geheim van dit krachtige 2-in-1 toestel. Met dit exemplaar kan je zowel koud als warm roken, waarbij de rooksmaak verkregen wordt door het toevoegen van rookchips, hout chunks (warm roken) of rookmot (koud roken). Dit toestel is beschikbaar in twee verschillende maten: Oskar S en Oskar M.


Otto

De Otto is een elektrische rookoven waarmee je hemelse warm gerookte gerechten tevoorschijn tovert! Het toestel is overigens uiterst gebruiksvriendelijk: vul je rookoven met in water geweekte rookchips, leg je bereiding op het rooster, steek de stekker in het stopcontact en roken maar!

We hebben gemerkt dat je onze website bezoekt vanuit een ander land. Wilt je je huidige taal wijzigen?